Do’s en don’ts
Jouw rol als zzp’er binnen een school
Terwijl de zomer nog volop bezig is, staat jouw zzp-opdracht al te wachten. Binnenkort begint een nieuwe periode waarin je je plek vindt in een nieuwe organisatie, met nieuwe collega’s. Veel van hen werken in loondienst. Hier zijn enkele do’s en don’ts om je als zzp’er succesvol te integreren op een school.
Do! Zeg dat je zzp’er bent
Hoewel zzp’ers onmisbaar zijn in het onderwijs, vooral door de tekorten, kan er soms toch wat negativiteit omheen hangen. Daar kun jij weinig aan doen, maar het is mogelijk dat je er toch mee te maken krijgt. Weet dat je niet hoeft te verbergen dat je ondernemer bent en dat je trots mag zijn op je werk als zelfstandige.
Do! Professioneel blijven in informele situaties
Zodra je bent ingeburgerd in je nieuwe werkomgeving, zul je waarschijnlijk al snel goed meedraaien in de dagelijkse routine en de sfeer van het team. Maar als er onvrede ontstaat over teamkwesties, is het belangrijk om professioneel te blijven en enige afstand te bewaren. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen betrokken zijn bij het team en de professionele afstand die je als zzp’er nodig hebt.
Don’t! Taken overnemen zonder overleg
Als zzp’er werk je volgens de afspraken in een modelovereenkomst. Soms kan er, bijvoorbeeld door uitval van collega’s, onverwacht extra hulp nodig zijn in andere groepen of teams. Als een collega je vraagt om taken over te nemen, wees dan bereid om te helpen, maar geef aan dat je dit eerst moet bespreken met de schoolleiding. Voor extra uren heb je namelijk hun goedkeuring nodig, en zij bepalen of dit mogelijk is (en jij dus extra betaalde uren ontvangt) of dat er een andere oplossing wordt gevonden.
Don’t! Uurtarief bespreken
Bespreek je je uurtarief met collega’s? Dat kan, maar houd er rekening mee dat zij meestal niet weten hoe je tarief is opgebouwd. Om verwarring en ongegronde meningen te vermijden, is het verstandig om je uurtarief voor jezelf te houden. Je uurtarief is, net als je salaris, iets wat je bespreekt met je opdrachtgever en niet met je collega’s.
Do! Pro actief handelen
Als zzp’er wordt er van je verwacht dat je zelfstandig en ondernemend handelt. De schoolleiding rekent op een hoge mate van professionaliteit, en je wilt natuurlijk laten zien dat je bekwaam bent om zelfstandig te werken. Dit houdt in dat je zelf initiatief neemt voor voortgangsgesprekken en evaluaties, proactief met verbetervoorstellen komt (vraag altijd eerst of dit gewenst is) en initiatief toont voor de verlenging of beëindiging van je zzp-contract.