Tim (29) uit Veghel heeft nog maar net zijn scriptie ingeleverd en zich al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp-leerkracht. Omdat Tim zichzelf niet het type vond om elke dag voor dezelfde klas te staan, leek het hem de perfecte oplossing: “Het geeft mij erg veel voldoening om een school écht uit de brand te helpen.”

Tim buitenspeelklas

Als je de pabo afrondt, is aan de slag gaan als zzp-leerkracht wellicht niet je eerste gedachte. Voor sommigen is het echter dé oplossing. Doen wat je leuk vindt, zonder de verplichtingen van een vaste baan. Op eigen voorwaarden dus. Zo ook voor Tim: “Ik ben een persoon die graag zelfstandig functioneert binnen een team dat toch verbonden is met elkaar.” Als zzp’er ben je eigen baas. Jij bepaalt zelf waar én wanneer je werkt. “Je doet in een korte tijd veel ervaring op. Je ziet verschillende klassen, lesmethodes en visies van de schoolbesturen. Als je nog niet precies weet wat bij jou past, is het dé manier om dat te ontdekken.”

 

Een bezoekje aan een KvK-kantoor

Je hebt de knoop doorgehakt: je wordt zzp’er. En nu? “Allereerst is het handig een naam te verzinnen voor je eenmanszaak. Dat kan heel gemakkelijk. Gebruik je voornaam, plak er meester of juf voor en voilà. Zo ben ik te vinden als ‘meester Tim’.” Je eenmanszaak laat je registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit kost je eenmalig een bezoekje aan het dichtstbijzijnde kantoor. “Daar helpen ze je ook als je vragen hebt over het starten van een eigen bedrijf, zodat je direct weet wat eventuele vervolgstappen zijn.” Denk aan het regelen van verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid, maar ook het eventueel uitbesteden van de boekhouding. “Edulance kan ook de hele administratie uit handen nemen, zodat je je als zzp’er kan focussen op het lesgeven.”

 

Unieke waardering

Het voordeel van werken als zzp-leerkracht is de afwisseling en uitdaging in opdrachten. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Er wordt van je verwacht dat je direct kunt werken met de lesmethodes en volgens de visie van de school. “Zeker als je opdrachten bij verschillende scholen hebt, vraagt dat om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Je wordt in het diepe gegooid en uitgedaagd het beste van jezelf te laten zien.” Daar tegenover staat dat je een school écht uit de brand helpt. “De waardering die je daarvoor terugkrijgt vanuit directie, collega’s, ouders en niet op de laatste plaats: kinderen, is echt iets unieks. Het zorgt ervoor dat ik altijd een tandje extra bij zet.”

 

Opdracht via Edulance

Tim is via Edulance in contact gekomen met een groot netwerk aan scholen en stichtingen. “Momenteel werk ik 16 uur in de onderbouw en val ik af en toe in bij groep 7/8. Een prima begin van mijn carrière in combinatie met het afronden van de pabo. Voor komend schooljaar ligt er ook al een opdracht klaar.” Door het grote lerarentekort is het als zzp-leerkracht dé tijd om jouw toegevoegde waarde te laten zien. Je kan jouw kennis toepassen bij verschillende scholen passend bij jouw wensen. “En Edulance helpt je met jouw start op de arbeidsmarkt door individuele coaching, loopbaanbegeleiding en aanvullende trainingen. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen. Dus twijfel je om als zzp’er in het onderwijs aan de slag te gaan? Gewoon doen! Niet geschoten is altijd mis.”

 

Heb je vragen of wil jij ook aan de slag als zzp-leerkracht? Neem direct contact op met Lisa.

Lisa Dekker
Kandidaten manager

+31 733 034 146
lisa@edulance.nl