rol zzp'er onderwijs

Wet DBA 

Hoe weet ik of er sprake is van loondienst of schijnzefstandigheid? 

Sinds 2016 worstelt de overheid met het vaststellen van de juiste arbeidsrelaties. Wanneer ben je nou echt een zelfstandige ondernemer, en wanneer valt je werk onder loondienst? Dat is een vraag waar veel opdrachtgevers en zzp’ers mee zitten. De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar zorgt in de praktijk vaak voor verwarring. Het is dus belangrijk om in te schatten hoe jouw arbeidsrelatie in elkaar steekt.

Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid is de situatie waarin je een opdracht aanneemt als zzp’er, maar volgens de wet eigenlijk zou moeten functioneren als een medewerker in loondienst. Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan dit financiële gevolgen hebben, zowel voor jou als voor je opdrachtgever. Het kan leiden tot naheffingen of boetes. In zo’n geval kun je je fiscale voordelen kwijtraken, omdat de Belastingdienst je als werknemer beschouwt in plaats van als ondernemer.

Het is dus belangrijk om een inschatting te maken: Is er in mijn situatie sprake van loondienst of schijnzelfstandigheid? Wij staan klaar om je te helpen navigeren door deze complexe materie.

Werkgeversgezag
Als je opdrachtgever jou instructies geeft over hoe, waar en wanneer je moet werken, dan is er sprake van gezag. Dit betekent dat je niet volledig vrij bent om je eigen werk in te richten, wat meer past bij loondienst. Als zzp’er bepaal je normaal gesproken zelf hoe je het werk uitvoert.

Loon
Ontvang je een vast salaris voor je werk, ook als je bijvoorbeeld ziek bent? Dan is dat een teken van loondienst. Als zelfstandige factureer je voor de gewerkte uren of geleverde diensten en krijg je geen doorbetaling bij ziekte.

Persoonlijk arbeid
Kun je je laten vervangen door iemand anders zonder dat de opdrachtgever hier bezwaar tegen heeft? Dan zit je waarschijnlijk goed als zelfstandige. In loondienst is dit vaak niet het geval; je bent persoonlijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van de arbeid.

Wanneer is er sprake van loondienst?
Als aan alle drie deze kenmerken wordt voldaan, is er vrijwel zeker sprake van loondienst en niet van zelfstandigheid. Wordt aan niet alle kenmerken voldaan? Dan is het per situatie afhankelijk of sprake is van loondienst of van ondernemerschap. Via deze link vind je meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Wil je meer info ontvangen over de Wet DBA en zzp-alternatieven?

jouw rol als zzp'er binnen een school
×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×