nationale voorleesdagen

Twijfel over zzp’en 

Ben ik klaar om zzp’er in het onderwijs te worden? 

Vrijheid en flexibiliteit, wie wil dat nou niet? Maar, weet je, zzp’er zijn is ook een hele verantwoordelijkheid. Voordat je de sprong waagt, vraag je je misschien af: ‘Ben ik er klaar voor en heb ik wel de juiste kwaliteiten voor het ondernemerschap?’. Best een logische en belangrijke vraag. Deze vier checks moet je absoluut in huis hebben om een goede zzp-onderwijsondernemer te zijn.

Lesbevoegdheid
Het eerste is je lesbevoegdheid. In Nederland moeten alle leerkrachten en docenten die voor de klas staan een officiële kwalificatie hebben. En dat is logisch, want het is nogal een verantwoordelijkheid, niet? Bij Edulance hanteren we die norm ook bij een opdrachtbemiddeling. Ben je niet lesbevoegd en dus niet in bezit van een PABO-diploma, dan kunnen we niet bemiddelen tussen jou en een school.

Marktkansen zien
Is het jouw idee om iets nieuws te brengen in het onderwijs? Denk dan goed na over jouw voorstel richting scholen en hoe je jouw opdrachten gaat vinden. Tegenwoordig zien we veel trainers, coaches en workshopleiders die zich aanmelden voor het onderwijs. Maar de vraag van scholen ligt toch net wat anders. Zij zijn vaker op zoek naar professionals die voor een periode voor de klas kunnen staan, of kinderen kunnen ondersteunen bij leer- en gedragsproblemen. Doe wat je passie is, maar houd ook in gedachten waar de onderwijsmarkt om vraagt.

Twijfel over zzp'en in het onderwijs?

Financieel plan
Het is een goed idee om even je financiële situatie onder de loep te nemen voordat je de sprong waagt naar zelfstandig ondernemen. Neem de tijd om een overzicht te maken van wat je kunt verwachten aan inkomsten en uitgaven als zzp’er. Denk aan wat je aan maandelijkse inkomsten nodig hebt en hoe dit zich verhoudt tot je uurtarief. Onderzoek hoe het zit met belastingen en of er zaken zijn, zoals administratie, die je misschien moet uitbesteden.

Ondernemers mindset
Een ondernemers mindset mag zeker niet ontbreken! Er zullen periodes zijn dat je keuze hebt uit de leukste opdrachten, maar wat als er geen uitzicht is op werk? Zzp’er zijn betekent dat je niet altijd zekerheid hebt over werk en inkomen. Met jouw ondernemers mindset ga je dan niet bij de pakken neer zitten, maar bekijk je kansen en mogelijkheden en zet je alles op alles om jezelf van een nieuwe opdracht te voorzien. Ben je al warm voor ondernemen in het onderwijs?

We kunnen je begeleiden bij de stap naar zelfstandig ondernemen, of met je sparren over jouw persoonlijke situatie. Klinkt dit interessant? Neem contact op, zodat we je binnen 2 werkdagen kunnen bellen.