EduZeker

Duurzaam en zorgeloos ondernemen in het onderwijs

Het jaar 2023 zal voor Edulance in het teken staan voor ‘duurzaam en verantwoord zzp’en in het onderwijs’. Om te zorgen dat jij als zzp’er via Edulance onbezorgd kan ondernemen lanceren wij dit jaar EduZeker. EduZeker is een verzameling van verzekeringen en voorzieningen speciaal gericht op ondernemers in het onderwijs. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat jij als zzp’er beschermd bent bij onvoorziene situaties. Uit onderzoek van een verzekeraar is gebleken dat slechts 2 op de 10 zzp’ers in Nederland is voorbereid op plotselinge arbeidsongeschiktheid en dat 41% van alle zzp’ers geen aansprakelijkheidsverzekering heeft voor wanneer er iets misgaat tijdens een opdracht.

EduZeker zal starten met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een Arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Wat dit betekent voor jou betekent lees je op deze pagina.

Edulance Collectief

Het Edulance Collectief is een onderdeel van EduZeker. Het collectief is een initiatief vanuit Edulance waarbij we een schenkkring oprichten voor en door ondernemers in het onderwijs. Deze schenkkring van zzp’ers ondersteunt elkaar op het moment dat iemand binnen het collectief tijdelijk arbeidsongeschikt raakt.

Als zzp’er kun je, op het moment dat je plotseling arbeidsongeschikt raakt, niet bij de overheid aankloppen voor hulp. Je zult in je eigen levensonderhoud moeten voorzien. Waarschijnlijk beschik je over een financiële buffer voor onvoorziene situaties maar wanneer je langere tijd niet in staat bent om te werken raakt het einde van dit potje snel in zicht.

Om te zorgen dat jij gedurende een periode van maximaal 24 maanden toch in je levensonderhoud kunt voorzien bieden wij een arbeidsongeschiktheidsvoorziening aan als onderdeel van EduZeker. Dit collectief, ook wel een schenkkring genoemd, bestaat uit zzp’ers die via Edulance in het onderwijs werken en helpen elkaar gedurende een periode van arbeidsongeschiktheid.

Een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, of een AOV-collectief, is niet hetzelfde als een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een verzekering wordt beheerd door een verzekeraar met winstoogmerk terwijl ons AOV-collectief een non-profit schenkkring van zzp’ers in dezelfde sector is. Het Edulance Collectief zal vanaf de start van het schooljaar 2023-2024 worden ingezet voor alle zzp’ers die via Edulance werken. Op deze manier is iedereen voorbereid op plotselinge arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk duurt het nog even voordat het nieuwe schooljaar weer begint. Het zou zonde zijn als je in de tussenliggende periode plots tijdelijk arbeidsongeschikt raakt terwijl je niet over een vangnet beschikt. Om te zorgen dat je ook de komende maanden onbezorgd kunt ondernemen nodigen we jou, als vaste partner van Edulance, graag uit om samen met een select gezelschap van zzp’ers vanaf 1 maart 2023 al deel te nemen aan dit collectief.

Hoe werkt het?

Financiele zekerheid

E-wallet

Voor elk uur dat je via Edulance werkt wordt er 1,75% van je uurtarief automatisch in een E-Wallet gestopt. 

Financiele zekerheid

Uitkering

Op het moment dat je als deelnemer van het Edulance Collectief onverwacht uitvalt ontvang je maandelijks 70% van je gemiddelde opdrachtwaarde uitgekeerd.

Financiele zekerheid

Zekerheid

Valt er gedurende de periode van één jaar niemand binnen het collectief uit? Dan krijg je 90% van je inleg teruggestort op je rekening. De overige 10% blijft op de E-Wallet staan voor onvoorziene situaties.

Waarom Edulance Collectief?

In het pensioenakkoord heeft het kabinet besloten dat alle zzp’ers vanaf 1 januari 2027 verplicht voorbereid moeten zijn op arbeidsongeschiktheid. Op dit moment zijn er veel commerciële verzekeraars die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aanbieden, als vanzelfsprekend zijn dit partijen met een winstoogmerk. Hierdoor beginnen de maandelijkse kosten voor een AOV voor zzp’ers bij €150,- en lopen deze kosten op tot wel €500,-, afhankelijk van de voorwaarden. Bij Edulance vinden we dat elke zzp’ers eenvoudig en betaalbaar toegang moet hebben tot een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Omdat onze schenkkring enkel bestaat uit zzp’ers in het onderwijs én deze schenkkring geen winstoogmerk heeft, zijn wij in staat om deze voorziening tegen lage kosten aan te bieden.

Wat gebeurt er in het nieuwe schooljaar?

We gaan het Edulance Collectief vanaf het schooljaar 2023/2024 volledig integreren in onze dienstverlening om zo het grootste AOV-Collectief binnen het onderwijs te lanceren. Alle zzp’ers die via Edulance werken beschikken dan automatisch over een sociaal vangnet bij onvoorziene gebeurtenissen. De inleg die je tot die tijd hebt gedaan kun je dan gewoon meenemen.

Edulance Aansprakelijkheidsverzekering

Zoals vermeld in de brief ben jij als zzp’er via Edulance vanaf 1 maart 2023 automatisch verzekerd tegen bedrijfsaansprakelijkheid, dit is een onderdeel van ons EduZeker-programma. Hiervoor hoef je niets te betalen of te regelen. Wel kunnen we ons voorstellen dat je hier nog vragen over hebt, vandaar dat we je dit informatiedocument sturen.

Wat is een bedrijfsaanprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Een AVB dekt jouw bedrijf op het moment dat je tijdens je opdracht schade toebrengt aan andermans spullen of gezondheid. Denk hierbij aan een kapot digibord of wanneer er een ongeval in de klas plaatsvindt met je leerlingen of collega’s. Via EduZeker ben je kosteloos verzekerd tegen dergelijke ongevallen zolang je via Edulance werkt.

Op dit moment zien we dat het bij 30% van de aangesloten schoolbesturen voor zzp’ers verplicht is om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. We verwachten dat dit percentage in de nabije toekomst hard gaat oplopen.

Verzekerd bij schade

Je bent verzekerd bij schade aan andermans spullen gedurende je opdracht, denk aan een digibord en spullen van leerlingen.

Verzekerd bij verwonding

Je bent verzekerd bij verwonding van personen, denk aan ongevallen in de klas.

Verzekerd tot 1 miljoen euro

Je bent verzekerd tot claims van 1 miljoen euro.

Eigen risico 75 euro

Per claim heb je een eigen risico van €75, verder geheel kosteloos.

Verplicht bij 30%

Een AVB is momenteel bij 30% van de schoolbesturen al verplicht voor zzp’ers.

FAQ

Edulance Aansprakelijkheidsverzekering

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
  • Je bent beschermd bij de beschadiging van materiaal of letsel bij personen gedurende je opdracht.
  • Je voorkomt faillissement door een ongeval of ongeluk.
  • Steeds meer opdrachtgevers eisen dat je als opdrachtnemer verzekerd bent.
Wat als ik zelf al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb?

EduZeker biedt jou een gratis bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan. Indien je zelf al een aansprakelijkheidsverzekering hebt kun je ervoor kiezen om deze op te zeggen, dit bespaart geld. Gezien het feit dat EduZeker gratis is, is het niet mogelijk om niet deel te nemen wanneer je via Edulance werkt. Als vanzelfsprekend mag je wel zelf weten of je gebruik maakt van de mogelijkheid om via EduZeker te claimen bij een ongeval.

Wat gebeurt er als ik een claim wil indienen?

In het geval van schade of letsel tijdens je opdracht kun je contact opnemen met Edulance. Je krijgt dan een persoonlijke link waar je heel eenvoudig je claim kunt indienen bij onze partner. Onze partner neemt dan direct contact met je op.

Via welke instantie ben ik verzekerd?

EduZeker is een samenwerking tussen Edulance en Alicia Benefits. Door kwalitatieve verzekeringen en innovatieve technologie te combineren, bieden zij de verzekering die jij als zzp’er nodig hebt om zorgeloos te kunnen werken. Geen gedoe meer met termijnen, niet-passende polissen en ellenlange aanvraagprocedures maar een verzekering die altijd passend, slim en kosteloos is.

Is er sprake van een eigen risico bij het indienen van een claim?

Wanneer je een claim indient geldt er een eigen risico van €75.

Wat is het maximale bedrag waarvoor ik verzekerd bent?

Via EduZeker ben je verzekerd voor claims tot een miljoen euro. In het onderwijs komt een dergelijk bedrag zeer zelden voor, toch wilden we het zekere voor het onzekere nemen. Fijn toch?

Kan ik deze verzekering ook gebruiken voor opdrachten die ik niet via Edulance uitvoer?

De aansprakelijkheidsverzekering geldt alleen voor opdrachten via Edulance. Je kunt dus geen claims indienen voor ongevallen die tijdens andere opdrachten voorkomen.

Edulance Collectief

Wat is het verschil tussen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een AOV-schenkkring?

Een verzekering wordt beheerd door een commerciële partij met een duidelijk winstoogmerk. Een schenkkring is een collectief van ondernemers die elkaar op een sociale manier geld schenkt bij ziekte. Wanneer iemand uit het collectief langer dan de eigenrisicoperiode ziek is, krijgt de zieke betaald vanuit het fonds van de gehele kring. Een schenkkring is een (veel) goedkoper alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Gedurende de pilotfase is deze schenkkring zelfs volledig kosteloos.

Wat als ik zelf al een arbeidsongeschiktheidsverzekering tot mijn pensioen heb afgesloten?

We raden je aan om deze verzekering dan zeker niet op te zeggen aangezien het Edulance Collectief enkel dient als vangnet voor de eerste 24 maanden van arbeidsongeschiktheid. Veel zzp’ers die deelnemen aan een schenkkring via het Tulpenfonds hebben ervoor gekozen om de eigen risicoperiode bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering te verhogen naar 24 maanden aangezien zij voor deze periode gedekt zijn in het collectief. Op deze manier zal de premie van je verzekering ook drastisch dalen.

Hoe lang is de eigen risicoperiode?

Wanneer je arbeidsongeschikt raakt geldt een eigen risicoperiode van 8 weken. Vanaf de negende week ontvang je de bijdrage.

Wie bepaalt of een deelnemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is?

Bij uitval wordt er een onafhankelijke bedrijfsarts via het Tulpenfonds ingeschakeld die gaat onderzoeken of- en in welke hoedanigheid iemand arbeidsongeschikt is.

Wat gebeurt er bij uitval?

Je ontvangt het Tulpenfonds een persoonlijke link waarmee je kunt inloggen. Binnen 48 uur neemt een casemanager contact met je op en deze gaat met je aan de slag. Deze gaat zorgen dat je z.s.m. bij een bedrijfsarts terecht kunt om te bepalen in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Naar aanleiding van deze gesprekken worden er vervolgafspraken gemaakt.

Waarom is er gekozen om bij uitval 70% van de totale opdrachtwaarde uit te keren?

De AOV-schenkkring is een vangnet zodat mensen de vaste lasten kunnen betalen. Door een berekening van onze partner blijkt dat dit mogelijk is bij een uitkering van 70%.

Zijn er uitzonderlijke situaties waarin niet of later wordt uitgekeerd?

Zwangerschap wordt door het Tulpenfonds niet aangemerkt als arbeidsongeschiktheid, tijdens zwangerschapsverlof wordt dus niet uitgekeerd. Bij psychische klachten geldt een eigen risicoperiode van één jaar.

Hoe wordt het geld in de E-Wallet beheerd?

De maandelijkse bijdrage van de schenkkring wordt beheerd door onze AOV-partner Tulpenfonds. Zij maken een zogeheten E-Wallet aan waarop elke maand de schenkingen worden gedaan. Bij uitval van een deelnemer wordt er betaald vanuit de E-Wallet. Je kunt ook altijd eenvoudig inzien wat de huidige status is van de E-Wallet.

Wat gebeurt er als mijn opdracht via Edulance stopt?

Op het moment dat je opdracht via Edulance stopt zal je bijdrage aan het Edulance Collectief ook stoppen, we kunnen jouw bijdrage dan namelijk niet meer verwerken. Als vanzelfsprekend zijn er dan dus ook geen kosten meer verbonden aan het Collectief.

Meld je aan voor het Edulance Collectief

Sluit je snel aan bij het eerste AOV-Collectief binnen het onderwijs! Laat hieronder je gegevens achter. 

Naam*

Hidde Kollenburg

Commercieel directeur & Founder