zzp´er opdracht verlenging

Administratie zzp’er onderwijs 

5 belangrijke administratie checks voor een startende zzp’er in het onderwijs! 

Als je net begint als zzp’er in het onderwijs, kan de administratie een uitdaging lijken. Maar met de juiste tips en tools kun je fouten voorkomen en je financiën goed op orde houden. Hieronder vind je vijf essentiële checks die je helpen om jouw administratie en belastingzaken vlekkeloos te regelen.

 

Begin niet te laat met je administratie
Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, pak je direct je administratie op. Het is niet alleen handig, maar ook verplicht. Wat houdt dat precies in? Simpel gezegd: registreer je inkomsten en uitgaven, bewaar facturen en bonnetjes, en stel een jaarrekening op. Het lijkt misschien veel, maar een online boekhoudpakket of financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Open een zakelijke betaalrekening
Het is toegestaan om zakelijke transacties op je privérekening te ontvangen, maar het is slimmer om een aparte zakelijke rekening te openen. Dit maakt je administratie en belastingaangifte veel overzichtelijker en voorkomt fouten. Een slimme zet dus! Voor ongeveer €10 per maand heb je al een zakelijke betaalrekening en deze mag je afsluiten bij een bank naar keuze. Er zijn namelijk banken met betere voordelen voor ondernemers.

Omzetbelasting over je uurtarief
Als zzp’er in het onderwijs ben je meestal vrijgesteld van omzetbelasting over je gewerkte uren. Dit is afhankelijk van wat je precies in het onderwijs doet,
maar leerkrachten en docenten hoeven dus geen omzetbelasting te berekenen. Omdat je vrijgesteld bent van het berekenen van btw, mag je ook geen btw aftrekken op zakelijke aankopen die je doet. Normaliter doet een zzp’er 4 keer per jaar omzetbelasting en hierover krijg je automatisch bericht van de belastingdienst. Je kan ervoor kiezen om een BTW-vrijstelling aan te vragen. Je verzoekt de belastingdienst dan om je vrij te stellen van btw-aangifte te doen. Dit kan alleen als je inderdaad diensten levert die belast zijn met 0% btw.

Om dit zeker te weten wat voor jou geldt, raden we aan om contact op te nemen met de Kamer van Koophandel.

Opslagfactor

Zet geld opzij voor inkomstenbelasting
Stel je voor: je bent een parttime zzp-leerkracht en je werkt gemiddeld 24 uur per week gedurende 46 schoolweken, wat neerkomt op ongeveer 1.104 uur per jaar. Voor je waardevolle tijd vraag je een tarief van 70 euro per uur, redelijk gebruikelijk in het onderwijs. Als je je jaarlijkse omzet berekent, kom je uit op 77.280 euro vóór aftrek van kosten. Dit zou, zonder aftrekposten, betekenen dat je in de hoogste belastingschijf (box 3) valt van 49,50%. Je zou in deze situatie dus bijna de helft van je inkomsten opzij moeten zetten voor de inkomstenbelasting.

Vergeet niet je zakelijke kosten te registreren

Maar we zijn er nog niet, je hebt zakelijke kosten gemaakt! Door kosten, waarvan sommige aftrekposten zijn, kun je je belastbare inkomen flink verlagen. Voorbeelden van aftrekposten zijn een bedrijfsauto, je premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook je splinternieuwe laptop, waar je al je werkvoorbereidingen mee doet. Na het registreren van je zakelijke kosten is de kans groot dat je niet meer in de hoogste belastingschijf (box 3) valt, maar in de middelste (box 2), waar je 36,97% inkomstenbelasting betaalt. Wat een verschil he?!

In een notendop zijn dit de belangrijkste valkuilen die je absoluut wilt vermijden in je administratie en belastingzaken. Om misstappen te voorkomen en maximaal te profiteren van aftrekposten, is het slim om advies in te winnen bij een belastingadviseur. Iemand die belastingen en administratie duidelijk uitlegt, is Thehappyfinancial. Op dit Instagram-kanaal vind je handige tips voor jou als (startende) zzp’er.

Bron: Geld.nl. “Belastingschijven 2024”. Geraadpleegd op 20 juni 2024, van https://blog.geld.nl/sparen/belastingschijven

×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×