nationale voorleesdagen

Dag tegen Pesten 

Docent & Leerkracht | Online pesten 

Hoe ga je als onderwijsprofessional om met online pestgedrag en de digitale geheimen van leerlingen? Tijdens de Dag tegen Pesten duiken we samen in de wereld van online pesten en ontdekken we hoe jij als docent of leerkracht, of je nu in loondienst bent of als zzp’er werkt, het verschil kunt maken op jouw school. Let’s talk!

Cyberpesten
Tijdens het scrollen op je tijdlijn stuit je zomaar op giftige opmerkingen en pesterijen. Dan te bedenken dat niet alleen jij dit leest, maar ook de kids uit jouw klas! Kunnen we eigenlijk van hen verwachten dat ze begrijpen dat dit gedrag niet normaal is, wanneer ze dagelijks worden blootgesteld aan negatieve voorbeelden? Het goede nieuws is dat jij ze bewust kan maken over wat normaal (online) gedrag is. Het is onderdeel van jouw werk als docent of leerkracht en daarbij kun je natuurlijk ook de steun van ouders vragen!

Exclusie
Iemand buitensluiten of isoleren. Het gebeurt in het echte leven, maar nog vaker online. Als docent sta je soms voor een uitdaging: het is lastig om precies te weten wat er online speelt. Je hebt immers geen idee wie wel of niet betrokken is bij die eindeloze WhatsApp-groep, en hetzelfde geldt voor wie-wie volgt op TikTok. Maar één ding is zeker: in jouw klas is er geen ruimte voor uitsluiting. Als je merkt dat iemand buitengesloten wordt, kun je juist samenwerking stimuleren. Samenwerken moedigt leerlingen aan om echt met elkaar in contact te komen, waardoor ze elkaar beter leren kennen. En dat kan het buitensluiten of isoleren doorbreken.

 

Online shaming
Een leerling deelt iets over een ander en plotseling keert de hele groep zich tegen die persoon. Dit noem je online shaming. De impact valt niet altijd te overzien. De Dag tegen Pesten is de uitgelezen kans om er bij stil te staan met jouw klas. We willen ook graag een video met je delen, namelijk de clip van zangeres Meau. Het is belangrijk om te weten dat de beelden mogelijk emoties kunnen oproepen. Het bekijken van de video met je klas en het bespreken van de impact van online shaming kan een positieve verandering teweegbrengen. Je kunt de clip hier bekijken.📹👇

 

Wat doe jij om (online) pesten tegen te gaan?
If 'Other' is filled, checked answers are ignored.