Duurzaamheid: een woord dat niet meer kan ontbreken in onze taal. Het is een thema dat jong en oud steeds meer bezig houdt. Al is het alleen omdat de gasprijzen nu zo enorm stijgen. Maar ook als we aan de toekomst van leerlingen denken, ontkomen we er niet aan om hier in de klas meer aandacht aan te besteden. Want weten jouw leerlingen wat duurzaamheid inhoud? En hoe ze hun steentje bij kunnen dragen? Vandaag, vrijdag 22 april 2022, is het Earthday. Een mooie dag om je een aantal tips te geven hoe je duurzaamheid in de klas laat leven.
Tip 1: Geef uitleg over duurzaamheid
Maak het niet groter dan het is. Door duurzaam te leven, houd je rekening met de planeet voor zowel jouw generatie als de generaties die na ons komen. Zodat we allemaal kunnen genieten van het moois dat deze aarde te bieden heeft. Denk aan een schoon milieu, veel diversiteit in dieren en planten in de natuur en een gezonde bevolking. Laat je leerlingen zelf voorbeelden bedenken en zie hierover discussiëren.
Tip 2: SchoolTV
Het platform SchoolTV staat vol educatieve video’s. Wanneer je zoekt op ‘milieu’, ‘klimaat’ of ‘duurzaamheid’ kom je een hoop interessante video’s tegen. Gebruik wekelijks een half uur tot een uur om samen met de klas naar deze video’s te kijken en ga daarna met elkaar in gesprek over wat je ervan hebt geleerd.
Tip 3: Ga naar buiten!
Een keer wat anders dan leren in de klas? Ga de klas uit! Op de website van Natuurwijs vind je talloze leerzame buitenopdrachten. De opdrachten zijn geschikt voor leerlingen van groep 1 t/m 8 dus er is voor ieder wat wils. Ga er samen met de klas eens lekker op uit, de natuur is immers overal.
Tip 4: Geef zelf het goede voorbeeld
Als leraar heb je een voorbeeldfunctie en kun je dus het goede voorbeeld geven. Denk bijvoorbeeld aan recyclen in de klas of het scheiden van afval. Zo kunnen de kinderen leren welk afval er in welke bak gaat.
Tot slot…
… Laat zien wat je met een kleine inspanning kan realiseren. Zo wordt het voor iedereen leuk en leerzaam!
Vrijheid in jouw opdrachten als zzp’er in het onderwijs
Wij regelen de randzaken
Wil jij meer ervaring opdoen in het onderwijs door afwisselende opdrachten? Wil jij graag (tijdelijk) lesgeven in combinatie met je vaste baan of hobby? Wil jij van meerwaarde zijn voor scholen in het primair, voortgezet of speciaal onderwijs zonder je flexibiliteit te verliezen? Met jouw expertise help je scholen uit de brand bij vervanging van de vaste formatie.