Pen en papier moet steeds vaker plaatsmaken voor de digitale omgeving. We typen tegenwoordig onze berichtjes en verslagen. We maken to do- en boodschappenlijstjes, houden onze agenda online bij en zelfs kaarten kan je digitaal naar de ontvanger versturen.

Internationale dag van het handschrift 2022

Ook op scholen maken we vaker plaats voor tablets of laptops. Uiteraard is dit goed voor het milieu, maar pen en papier zijn nog lang niet uit de mode. Wist jij bijvoorbeeld dat we door middel van schrijven bepaalde vaardigheden verrassend sneller én beter aanleren dan wanneer we typen? Zeker een belangrijke reden om af en toe die digitale omgeving eens aan de kant te schuiven.

Beter leren door handgeschreven aantekeningen

Uit studies van Amerikaanse onderzoekers Pam Mueller en Daniel Oppenheimer bleek dat jongeren beter leren wanneer ze aantekeningen met pen en papier maken. Dit geldt zowel voor het leren van feiten als voor het begrijpen van de stof. Aantekeningen die  handgeschreven zijn, werken beter dan getypte aantekeningen. 

Ook motorisch ontwikkel je beter

Daarnaast is schrijven goed voor de motorische ontwikkeling. Schrijven heeft een positief effect op ontwikkeling van de motoriek omdat hierbij allerlei onderdelen moeten samenwerken (spieren in de vingers, hersenen en ogen). Schrijven is een van de moeilijkste vaardigheden die kinderen leren. Minder schrijven heeft niet alleen invloed op het handschrift maar dus ook op de motorische vaardigheden. 

Blijf schrijven: drie tips!

Daarom hebben we 3 tips om te blijven schrijven:

  1. Iets wat je niet moet vergeten? Schrijf het op! Dan onthoud je het sowieso.
  2. Raak je papier snel kwijt? Op apparaten met touchscreen, zoals een tablet, kan je ook schrijven. Investeer in een goede digitale pen en je handschrift doet er niet aan af.
  3. Schrijf je samenvattingen. Met een handgeschreven tekst activeer je namelijk meerdere onderdelen van het brein. Het effect is dus dat je de inhoud beter begrijpt én onthoudt.
×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×