Door: Nancy Nouwen

Emigreren en werken met kinderen voor mijn 30e was altijd een droom. Ik werkte al een aantal jaar met veel plezier binnen het Sociaal Domein van de gemeente. En toch bleef die droom kriebelen. Dus volgde ik vier jaar de pabo in deeltijd om vervolgens naar Sint Maarten te verhuizen en daar voor de klas te staan. Na enkele jaren kwam ik terug in Nederland en combineer ik nu beide functies: lesgeven en een consultancy rol bij de gemeente. In dit blog vertel ik mijn ervaringen over lesgeven in combinatie met een andere baan én geef ik je tips als er bij jou ook iets kriebelt.

Banen combineren

Van nature ben ik iemand die meer dan één ding leuk vind. Afwisseling en nieuwe dingen leren zijn mijn drijfveren. Het geeft me vrijheid. Om die reden kies ik ervoor om én voor de klas te staan én als bij de gemeente te werken. Twee totaal verschillende functies die mij voldoening geven.

 

Emigreren voor mijn 30e

Ik wilde altijd al voor mijn 30e naar het emigreren en ik vind het leuk om met kinderen te werken. Daarom ben ik op mijn 25e gestart met de pabo in combinatie met mijn baan bij de gemeente. Ik werkte vier dagen, liep één dag stage en volgde drie dagdelen onderwijs. Toen ik klaar was, ben ik direct naar Sint Maarten vertrokken om daar voor de klas te staan. Inmiddels ben ik enkele jaren terug in Nederland, sta ik al 8 jaar voor de klas en combineer ik lesgeven momenteel met een adviserende functie bij de gemeente.

 

Zzp’en geeft me vrijheid

In mijn geval ben ik mijn carrière dus gestart in een andere branche en later begonnen aan de pabo om ook les te kunnen geven. Tegenwoordig kan je een verkorte pabo doen. Zo wordt het nog gemakkelijker om voor de klas te staan.

Andersom kan natuurlijk ook; er zijn veel mensen lesbevoegd in Nederland, maar werken in een andere branche. Zij doen dus niets met hun pabo-opleiding. Mijn ervaring is dat je lesgeven heel goed kan combineren met een andere functie. Het is voor mij een fijne afwisseling. En omdat ik graag veel vrijheid heb, werk ik zowel bij de gemeente als in het onderwijs als zzp’er.

Ik werk al ruim 14 jaar binnen het Sociaal Domein van de gemeente. Mijn expertise ligt met name op het gebied van debiteurenbeheer. Ik ben veel bezig met het optimaliseren van processen en analyses uitvoeren. Dit zijn vaak zaken die op projectbasis gedaan kunnen worden en daardoor perfect, voor mij, als zzp’er. Zo heb ik zelf in de hand welke klussen ik aanneem. Daarnaast kan ik als zzp-leerkracht zelf op zoek naar een bestuur/school/klas die goed aansluit bij mijn wensen. Of het nou om tijdelijke of langdurige vervanging gaat.

 

Tips voor het combineren van banen

Met het huidige lerarentekort zou ik iedereen die lesbevoegd is, of de pabo wil doen, het aanraden te kijken naar de mogelijkheid om je huidige baan te combineren met lesgeven. Meer leerkrachten verlicht de werkdruk én voorkomt dat er klassen verdeeld moeten worden of naar huis worden gestuurd. Maar… combineren van functies vraagt ook de nodige flexibiliteit. Daarom een paar tips:

  1. Kijk of je (tijdelijk) minder kan werken bij je huidige werkgever. Ga in gesprek met je leidinggevende of je bijvoorbeeld (tijdelijk) 1-2 dagen in de week minder kan werken, omdat je graag je steentje bij wil dragen in het onderwijs. Zo kun je goed ervaren of de combinatie iets voor jou is. Zo ja, dan kun je altijd gaan uitbreiden.
  2. Time management is de sleutel tot succes. Plan je afspraken in, geef duidelijk je grenzen aan en leer om je zakelijk op te stellen. Zo voorkom je dat teveel informatiestromen door elkaar gaan lopen en je door de bomen het bos niet meer ziet.
  3. Maak duidelijke afspraken. Zowel met je huidige werkgever als op school. Leer goed wat de werkwijzen zijn en zorg voor regels en routines in de klas. Dit helpt je leerlingen én jezelf ?.
  4. Ontdek wat het beste bij jou past. Ik ben zzp’er omdat het mij de vrijheid geeft die ik zoek, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Wil je graag zekerheid, blijf dan in loondienst bij je hoofdwerkgever en ga bijvoorbeeld als zzp’er in het onderwijs werken.
  5. Investeer in een goede boekhouder. Er is veel wet- en regelgeving voor zzp’ers en het bijhouden van je administratie vergt de nodige inspanning. Dan is het een geruststelling als jouw afdrachten netjes worden gedaan.

Over Nancy Nouwen
Nancy Nouwen woont sinds enkele jaren in Best. Daarvoor heeft ze in het buitenland gewoond en gewerkt. In haar vrije tijd zoekt ze graag haar vrienden in binnen- en buitenland op, gaat ze graag uit eten of naar het strand en staat ze regelmatig op de tennisbaan.

Nancy werkt zowel in het onderwijs als binnen het Social Domein van de overheid. In het onderwijs heeft ze diverse functies uitgevoerd, waaronder leerkracht,
i-coach en directeur.

Vrijheid in jouw opdrachten als zzp’er in het onderwijs

Wij regelen de randzaken


Wil jij meer ervaring opdoen in het onderwijs door afwisselende opdrachten? Wil jij graag (tijdelijk) lesgeven in combinatie met je vaste baan of hobby? Wil jij van meerwaarde zijn voor scholen in het primair, voortgezet of speciaal onderwijs zonder je flexibiliteit te verliezen? Met jouw expertise help je scholen
uit de brand bij vervanging van de vaste formatie.