Op woensdag 8 juni is het weer zover: de nationale buitenspeeldag van 2022. Een initiatief dat al sinds 1994 wordt georganiseerd om buitenspelen te stimuleren. Op de website vind je alle initiatieven bij jou in de buurt. Ook wij dragen graag ons steentje bij en hebben daarom onze favoriete buitenspeelactiviteiten op een rijtje gezet.

Nationale buitenspeeldag

 

Sinds 1994 kent Nederland elk jaar een Nationale buitenspeeldag waarop straten worden afgesloten voor verkeer. Hierdoor kunnen kinderen naar hartenlust buitenspelen. Dit initiatief is in handen van Jantje Beton en Nickelodeon om zo meer aandacht te trekken voor speelplekken voor kinderen. 

Onze favorieten

Maar wat voor spelletjes kun je ook alweer allemaal doen buiten op straat? De medewerkers van Edulance hebben diep in hun geheugen gegraven en hebben hun favoriete buitenactiviteiten op een rijtje gezet. 

Loes: Ik verklaar de oorlog aan

Ook wel ‘landrovertje’ genoemd. En alles wat je nodig hebt? Een stuk stoepkrijt om een cirkel mee te tekenen. Klik hier voor de uitleg. 

Lisa: De jongens, de meisjes

Lisa’s favoriet was een zelfbedacht spelletje genaamd ‘de jongens, de meisjes’. Bij dit spelletje moesten de jongens de meisjes vangen en in een denkbeeldige ‘gevangenis’ stoppen. Wanneer dit was gelukt draaide je de rollen om. 

Milou: Eitje leggen en elastieken

‘’Eitje leggen, niemand zeggen’’. Dit is eigenlijk hetzelfde als de klassieker ‘zakdoekje leggen’ maar dan met een andere tekst. Wanneer het liedje voorbij was kijk je snel achterom of het eitje bij jou ligt. Wanneer dit zo is moet je zo snel mogelijk degene tikken waarvan jij denkt die het eitje neergelegd heeft.

‘’Elastieken, erin, eruit, erop, eraf, draai, spring weg’’ Een andere favoriet van Milou, een spel vol nostalgie; elastieken. 

Ava: Anne-Maria Koekoek

Nog een klassieke favoriet; Anne-Maria Koekoek. Een kind staat met het gezicht naar de muur, de andere kinderen erachter op een rij. Wanneer het kind ‘Annemaria Koekoek’ zegt kunnen de andere kinderen proberen zo snel mogelijk de muur aan te tikken. Maar let op; wanneer het kind zich omdraait moet je stilstaan. Het kind dat als eerst de muur aan weet te tikken mag de volgende Annemaria Koekoek zijn. Plezier gegarandeerd! 

Michel: Flippo’s

Flippo’s waren schijfjes die je in de jaren ’90 in zakken chips kon vinden en werden vooral verzameld. Net zoals Pokémonkaarten en voetbalplaatjes. Maar… met Flippo’s kon je ook allerlei spelletjes doen en, zoals met elke rage, wilden sommige scholen ze zelfs verbieden. 

Nygel: Pokémonkaarten

Pokémonkaarten ruilen en knikkeren om Pokémonkaarten van iemand anders te kunnen winnen was echt een hype in zijn basisschooltijd. Iedereen was daar zo fanatiek mee bezig dat er iedere pauze wel weer huilende kinderen bij de leerkrachten stonden omdat ze hun kaarten kwijt waren. Nygel had zelfs een mooi mapje om zijn kaarten in te verzamelen.

Mitchell: Stoepranden 

Mitchell heeft vele favorieten, een daarvan is stoepranden. Dit spelletje is zeer geschikt voor een buitenspeeldag in een rustige straat. Hierbij ga je namelijk mikken op de stoeprand en de bal weer proberen te vangen. Twee kinderen gaan aan de weerszijden van een straat staan. Vervolgens probeer je de stoeprand van de ander te raken en hem weer te vangen als hij terugkaatst, hiermee haal je één punt. Je mag zo lang doorgaan tot je misgooit, dan is het de beurt aan de ander.

Vergeet jouw buitenspeelavonturen niet te delen via #buitenspeeldag2022.