nationale voorleesdagen

24 januari t/m 3 februari 

De Nationale Voorleesdagen

Het zijn de Nationale Voorleesdagen. Tijdens dit jaarlijkse voorleesfeest zetten wij onze collega en onderwijsadviseur Eline Fris in de spotlight. En dat is niet voor niets. We weten dat zij regelmatig een kinderboekje openslaat. Je zou denken dat voorlezen in huize Fris een groot feest is, maar is dat ook echt zo? Eline vertelt erover in dit blog en deelt haar leestips voor jonge kinderen en leerkrachten.

Mama zijn
Als je Eline vraagt naar haar favoriet rol, dan is het wel die van mama zijn. Elke woensdag is het mama-dag. Dan gaat de werktelefoon uit en heeft ze tijd voor Bobbie en het huishouden. Samen spelen, boodschappen doen en liedjes zingen, zo gezellig! En het lievelingsliedje van Bobbie? Dat is van de oer-Hollandse Jan Biggel: Ons moeder zeej nog. “Hard meezingen en de handjes in de lucht!” lacht Eline.

Boekjes lezen
Eline is van nature niet echt een lezer. “Ik heb dyslexie, dus lezen gaat niet vanzelf”. Toch wist haar moeder haar altijd te motiveren. “Mijn moeder werkte vroeger in een boekenwinkel en heeft ons als kind altijd gestimuleerd om te lezen.” Met haar dochter Bobbie leest ze nu dagelijks boekjes: Jip & Janneke, Dikkie Dik, of Bobbi, want dat is leuk, een verhaal over een beertje met (bijna) dezelfde naam. “Bobbie vindt vooral de flapboekjes leuk!” Het oranje blokboekje van Dikkie Dik, de rode kater uit Sesamstraat, stond ooit ook op de boekenplank. “Dat was echt haar favoriet, maar die is inmiddels in tien stukken gescheurd.”

Nationale Voorleesdagen
Over de Nationale Voorleesdagen zegt Eline het volgende: “Ik kende het eerlijk gezegd niet”. Toch vindt ze het een heel leuk initiatief. “Het is belangrijk voor jonge kinderen om te lezen.” Eline hoopt dat jonge ouders, net als haar moeder, af en toe een boekje mee naar huis nemen om kinderen te inspireren met leuke verhalen. Voor juffen en meesters heeft ze ook nog twee leuke leestips:

1. “De Tien Geboden voor het Onderwijs” door Jacques Verheul.
2. “De Gelukkige Leraar” door Meester Bart.

Eline Fris, Onderwijs Adviseur

Eline Fris is 28 jaar en groeide op in de Achterhoek. Ze verhuisde naar de andere uithoek van Gelderland, waar ze samen met haar man en haar inmiddels tweejarige dochter woont. Sinds maart 2023 werkt Eline bij Edulance, waar ze Adviseur Onderwijs is in de regio Zuid-Nederland. Ze staat in contact met scholen en besturen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. 

×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×