Omzetbelasting bij zzp in het onderwijs

Wat je moet weten!

Als zelfstandige aan de slag gaan brengt een hele reeks nieuwe zaken met zich mee, waaronder omzetbelasting. Voor zzp’ers in het onderwijs kan dit wat onbekend terrein zijn, waardoor het niet altijd even duidelijk is wat er nou voor jou van toepassing is. Om je verder te helpen, gaat deze hele blog dus over dit onderwerp!

Wat is omzetbelasting?
Omzetbelasting: ook wel bekend als btw (belasting over de toegevoegde waarde), is een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten. In het onderwijs bied jij jouw diensten aan als leerkracht, docent of directeur. En, afhankelijk van functie, ben je vrijgesteld van omzetbelasting of ben je verplicht omzetbelasting te berekenen en factureren over de door jou geleverde dienst.

Vrijstelling van omzetbelasting:
Het geven van onderwijs is vrijgesteld van btw. Dat geldt voor basisonderwijs tot en met hoger onderwijs, ook als je dat als zelfstandig ondernemer uitvoert. Over de vergoeding van jouw diensten breng je dus geen btw in rekening. Lesgevende leerkrachten en docenten hebben dus vrijstelling.

Op je factuur vermeld je simpelweg de tekst “vrijgesteld van btw” zodat de andere partij ook weet dat er geen btw betaald hoeft te worden.

Voordeel: Niet elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen
Normaal moeten ondernemers elke drie maanden de berekende btw afdragen aan de belastingdienst en dus aangifte omzetbelasting doen. Dit vervalt als je een vrijgestelde dienst levert. Bespreek dit echter wel eerst met de belastingdienst, je wordt namelijk altijd bij een nieuwe aanmelding verwacht verplicht te zijn aangifte omzetbelasting te doen en zult daarover ook berichten ontvangen. Wanneer je deze ontvangt dien je een 0-aangifte te doen.

Nadeel: Geen aftrek op zakelijke aankopen
Mocht je zelf zakelijke aankopen doen, dan mag je de btw niet aftrekken in je aangifte omzetbelasting, aangezien je deze niet doet. Je zult dus ook voor zakelijke aankopen zoals een laptop gewoon 21% btw moeten betalen. Bedenk wel dat je sommige zakelijke aankopen weer wel mag meenemen bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, wat kan helpen om je totale belastingdruk te verlagen.

Geen vrijstelling van omzetbelasting:
Het onderwijs is in grote delen vrijgesteld van btw, maar dat geldt niet voor elk beroep in het onderwijs. Aan welke beroepen moet je dan zoal denken? Directieleden die niet actief lesgeven, gedragscoaches en remedial teaching zijn niet vrijgesteld van omzetbelasting.

Op je factuur vermeld je dus gewoon het btw-percentage dat voor jou geldt, in de meeste gevallen zal dit op 21% uitkomen voor dienstverlening.

Nadeel: Elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen
Elke drie maanden verwacht de belastingdienst een aangifte omzetbelasting te ontvangen. Hierbij geef je aan welke btw-posten je hebt doorbelast en hoeveel je moet afdragen aan de belasting. Voor elk kwartaal (jan/feb/mrt, apr/mei/jun, jul/aug/sep, okt/nov/dec) moet je aangifte doen en betalen. Het is gebruikelijk om voor dit soort zaken een boekhouder/adviseur of boekhoudsoftware te gebruiken. Zo maak je het jezelf net wat makkelijker.

Voordeel: Wel aftrek op zakelijke aankopen
Als je zelf omzetbelasting betaalt, mag je ook de voorgeschoten btw aftrekken van zakelijke aankopen. Dit betekent dat je de btw die je betaalt over bijvoorbeeld een nieuwe laptop, lesmateriaal of andere zakelijke uitgaven kunt terugvorderen, wat je kosten aanzienlijk kan verlagen.

×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×