Voortgezet onderwijs
Opslagfactor
Benieuwd naar wat je als docent buiten de lesuren kunt declareren voor voor- en nabereiding? Dat hangt af van de opslagfactor die de school hanteert. Deze factor bepaalt ook meteen hoeveel fte jouw totale opdracht is. Geen zorgen, we kunnen je helpen om de opslagfactor voor jouw opdracht in het schooljaar 2024/2025 te berekenen. Op die manier krijg je niet alleen inzicht in de lesuren, maar ook in het totale aantal uren dat je kunt declareren. Best handig, toch?
Duur lesuren
Om de opslagfactor te berekenen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Laten we beginnen met de duur van de lesuren. Vraag dit altijd even na bij je opdrachtgever, of bij Edulance. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste informatie gebruikt voor de berekening. Op de meeste middelbare scholen variëren de lesuren tussen de 45 en 70 minuten.
Opslagfactor
Dit is eigenlijk een vastgesteld percentage van een lesuur. Elke school heeft zijn eigen opslagfactor, of percentage dat is vastgelegd voor voor- en nabereidingstijd. Je kunt er niet over onderhandelen, of het opnemen in je uurtarief. Zo werkt het (helaas) niet! Maar maak je geen zorgen, je kunt echt voor- en nabereiding declareren!
Aantal lessen
Als laatste hebben we het aantal lessen per week. Dit wordt overeengekomen tijdens de opdrachtbespreking. Stel: Jouw opdracht is voor 12 lesuren per week. De lessen duren 50 minuten per les en de opslagfactor is 45%. Je kunt dan de formule toepassen, of gebruik maken van de opslagfactor tool.
Formule (50/60)*1,45*12 = 15 klokuren
Kortom, het is belangrijk om deze drie variabelen goed te onthouden wanneer je als zzp’er in het onderwijs werkt. Vraag altijd naar de duur van de lesuren, de opslagfactor en het aantal lessen per week. Alleen op die manier kun je het werkelijke aantal klokuren berekenen en een goede inschatting maken van je declarabele uren. Succes!