rol zzp'er onderwijs

Een handig stappenplan 

Slim budgetteren voor je volgende vakantie 

Om slim te budgetteren voor je volgende vakantie hebben we een handig stappenplan gemaakt, zodat je er tijdens je volgende vakanties warmpjes bijzit, misschien wel met een lekkere cocktail aan het strand. Lees snel verder en ontdek hoe je je financiële planning optimaal kunt regelen!

9 maanden werken
Als zzp’er in het onderwijs heb je te maken met, jawel, 12 verplichte vrije weken. Dit betekent dat je in een schooljaar in 9 maanden je volledige omzet moet draaien. Dit is echt anders dan in andere beroepen, en daarom is het zo belangrijk om slim te budgetteren voor je volgende vakantie en om financieel rekening te houden met deze periode. Zo voorkom je dat je zonder inkomen komt te zitten tijdens die vrije weken en kun je met een gerust hart genieten van je vakantie.

Jaarinkomen
Er komt dus in 9 maanden tijd geld binnen, terwijl je uitgaven over 12 maanden verspreid zijn. Dit vraagt om een sterk staaltje financiële planning. Reken jezelf dus niet rijk en houdt ook rekening met kosten. Denk van tevoren goed na over wat je maandelijks aan jezelf uitkeert en zet de rest op een spaarrekening. Zo ben je voorbereid op maanden zonder inkomen.

Vakantiegeld
Als zzp’er ontvang je geen vakantiegeld, maar het is natuurlijk fijn om een extra zakcentje mee te nemen naar de Costa, toch? Wie slim rekent, voegt een extra 13e maand toe aan zijn salaris. Dit betekent dat je jezelf in feite 13 termijnen kunt uitkeren. Zo zorg je ervoor dat je ook tijdens je vakantie een mooi bedrag hebt om van te genieten!

jouw rol als zzp'er binnen een school

Even rekenen: Hoe slim budgetteren voor je volgende vakantie werkt in de praktijk

Stel je bent een zzp’er in het onderwijs en je wilt jezelf een netto inkomen van €2.500 per maand uitkeren. Je wilt dit bedrag in 13 termijnen ontvangen. Je kunt 9 maanden per jaar werken, en je uurtarief is €70. Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoeveel uur moet je dan eigenlijk werken?

Je doel is om €32.500 netto per jaar over te houden (13 termijnen van €2.500). Voordat je dit kunt uitkeren, moet er echter nog belasting over worden berekend. De meeste zzp’ers in het onderwijs hoeven geen btw (omzetbelasting) af te dragen, maar betalen wel inkomstenbelasting. Stel dat je gemiddeld 37% inkomstenbelasting betaalt, dan moet je €44.525 verdienen voordat de belasting eraf gaat.

Hoe komt dat bedrag tot stand? Om €32.500 netto over te houden, moet je ervoor zorgen dat je na aftrek van de inkomstenbelasting (37%) nog steeds dit bedrag overhoudt. Daarom heb je €44.525 bruto nodig (want €44.525 min 37% belasting = ongeveer €32.500).

Nu je weet hoeveel je bruto moet verdienen, kun je berekenen hoeveel uur je moet werken. Met een uurtarief van €70 moet je ongeveer 636 uur per jaar werken (€44.525 / €70 per uur = ongeveer 636 uur). Omdat je maar 9 maanden per jaar werkt, komt dat neer op ongeveer 71 werkuren per maand op basis van 9 maanden.

Het is belangrijk om te realiseren dat dit een vereenvoudigde berekening is. Je moet ook rekening houden met andere (verplichte) kosten, zoals verzekeringen, pensioenopbouw en zakelijke uitgaven. Deze kosten zijn niet meegenomen in deze berekening. Voor een complete berekening van je jaarinkomen moet je die kosten ook meenemen.

×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×