nationale voorleesdagen

Zzp’en & uurtarief bepalen

Hoe kun jij als zzp’er in het onderwijs jouw (flexibele) uurtarief bepalen? 

Ben je (beginnend) zzp’er in het onderwijs? Dan ken je vast het dilemma: hoe bepaal je je uurtarief? Wist je dat het eigenlijk vrij normaal is om je uurtarief flexibel te houden? In dit artikel leggen we uit waarom.

Alles kant & klaar?
Als zzp’er zul je merken dat de ene school je een compleet lespakket aanreikt, terwijl je bij een andere opdracht juist de vrijheid hebt om je eigen invulling aan de lessen te geven. Dit betekent dat er meer wordt gevraagd van jouw kennis en ervaring uit eerdere opdrachten, en dat er meer voorbereidingstijd nodig is. Hier kun je je tarief op aanpassen.

Zware of lichte werklast
Niet elke onderwijsopdracht is even zwaar. Stel je voor: je start een opdracht waarbij een deel van de klas een leerachterstand heeft. De school verwacht dat jij hen naar het landelijk gemiddelde niveau brengt, maar dit maakt je opdracht natuurlijk complexer. Het is logisch dat je je tarief hierop baseert, maar je hebt wel een helder plan nodig hoe je deze uitdaging aanpakt.

 

 

Duur van de opdracht
Als de opdracht een heel schooljaar duurt, is het redelijk om een gemiddeld zzp-tarief te rekenen. Maar, wanneer je een kortdurende invalopdracht voor een aantal weken aanneemt, is het niet vreemd om een hoger tarief te vragen. Dit komt simpelweg door de hoge urgentie en omdat je na die weken geen zekerheid hebt over verdere opdrachten en inkomsten.. Voor spoed betaalt de school nu eenmaal iets extra’s.

Tariefbereik bepalen
Tip van Edulance! Het is verstandig om een tariefbereik vast te stellen. Het is eigenlijk heel simpel: je begint met het berekenen van wat je minimaal nodig hebt per maand, daarbij houd je rekening met kosten en een passend inkomen. Dit is je minimale tarief (onderste punt van je bereik). Dit kan bijvoorbeeld €55 per uur zijn. De bovengrens is voor opdrachten waar veel eigen input wordt verwacht, met een zware workload, of waar je minder zekerheid over inkomsten hebt omdat het om een kortdurende opdracht gaat. Dit kan bijvoorbeeld €70 per uur zijn. Wil jij (vrijblijvend) sparren met een Edulance collega over jouw tariefbereik? Neem dan contact met ons op!

 

Dit zeg jij over jouw zzp-uurtarief