Elke 14e van februari is het Valentijnsdag, een dag waarop veel mensen wat extra liefde tonen naar hun dierbaren. Valentijnsdag hoeft natuurlijk niet alleen in het teken te staan van verliefdheid. Wel is het een mooie manier om stil te staan bij liefde en wat hierbij komt kijken. Maar wat kun je doen in de klas op Valentijnsdag? Wij hebben een aantal tips voor je.

Tip 1: geef elkaar een complimentje

Laat de kinderen in de klas een complimentje geven aan elkaar. Naast dat dit voor een betere sfeer in de klas zorgt helpt het ook om positief gedrag centraal te plaatsen. Op deze manier krijgt een kind een positiever zelfbeeld én zelfvertrouwen.

Extra tip: geef je leerlingen de opdracht om ook een complimentje te bedenken voor het thuisfront. 

Tip 2: dramales

Geef een lesje drama; hoe beeld je uit dat je iemand leuk vindt? En hoe beeld je liefdesverdriet uit? Dramales sluit aan bij de natuurlijke behoefte van kinderen om spelenderwijs de wereld om zich heen te ontdekken. Laat kinderen experimenteren met rollen en gebeurtenissen, bijvoorbeeld realistische situaties om zich heen, maar ook minder realistische dingen zoals sprookjes. Hierdoor leren ze het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding.

Tip 3: knutselen

Valentijnsdag is een mooie mogelijkheid om de creativiteit van kinderen de vrije loop te laten.  Laat leerlingen een mooi knutselwerkje maken voor bijvoorbeeld een broertje, zusje, papa, mama, opa en/of oma! Kijk hier voor tips.

Tip 4: schrijf een (geheim) gedicht

Er zijn steeds meer studies die aantonen dat rijmen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Door te begrijpen wat rijm is zullen ze gemakkelijker leren lezen en klanken kunnen onderscheiden. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de woordenschat. Laat je leerlingen daarom een mooi gedichtje schrijven voor iemand die ze leuk of lief vinden.

Extra tip: Bedenk voor elke letter van het alfabet een geheim teken. Met deze tekens kunnen ze een ‘geheim’ gedicht schrijven dat je alleen kan ontrafelen met het geheime ontcijferblad!