Als zelfstandige loop je dagelijks risico’s die soms niet te overzien zijn. Het is dan ook van belang om verzekeringen af te sluiten aangezien privé verzekeringen geen dekking bieden voor jouw werkzaamheden als zelfstandige. Alles verzekeren is vaak niet nodig, sommige risico’s kun je namelijk beter zelf dragen. Maar een aantal verzekeringen zijn erg verstandig voor de risico’s die men zelf niet kan en wil dragen. In deze blog bespreken we de belangrijkste:
Bedrijfsaansprakelijkheid
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzekert schade aan anderen of aan spullen van anderen die veroorzaakt is door jou, je dienstverlening of je producten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar zeker wel verstandig. Schades die je veroorzaakt en daarvoor aansprakelijk bent dien je zelf te betalen en vooral met letselschades is dit vaak niet zelf te dragen.
Wanneer je voor je opdrachtgever een opdracht uitvoert is er altijd kans op een schadegeval, al is het maar omdat je bijvoorbeeld iets omver stoot. Of je dit nu zelf veroorzaakt of een werknemer/ondergeschikte dat doet, je bent hier als ‘bedrijf’ voor aansprakelijk. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering fungeert in dit geval als financieel vangnet.
Beroepsaansprakelijkheid
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert schade waar een derde financieel nadeel van ondervindt. Het gaat dan niet over zaak- en of letselschade, maar over zuivere vermogensschade. Het gaat om indirecte schade. Een voorbeeld kan zijn: een docent kijkt een toets verkeerd na, waardoor een leerling onterecht een jaar over moet doen.
Het spreekt voor zich dat de hoogte van de premie voor beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen sterk afhankelijk is van het beroep van de verzekerde, in het onderwijs ligt deze premie bijvoorbeeld veel lager dan in de financiele sector. Daarnaast zijn er nog andere zaken van invloed op de hoogte van je premie, denk hierbij aan je ervaring in het beroep, in hoeverre je omzet verspreid is over meerdere opdrachtgevers en de mate waarin je samenwerkt met derden bij de uitvoering van je beroep.
Inventaris
Met een inventarisverzekering verzeker je je zakelijke inboedel die niet voor de verkoop bedoeld is. Denk hierbij aan spullen zoals je computer, bureau, telefoon, etc.
Cyber en data
Helaas is de cybercriminaliteit de afgelopen jaren erg gegroeid in Nederland. Internetcriminelen zetten het virus in om heuse campagnes op te zetten die erop gericht zijn, software te laten installeren waar malware en datadiefstal-software in verwerkt zitten. Met een cyberverzekering ben je verzekerd bij systeeminbraak, dataverlies, hacking & cyber afpersing. Niet alleen de financiële schade, maar juist met daadwerkelijke hulp.
Ben je als ondernemer afhankelijk van programma’s en data? Dan doe je goed om een cyberverzekering af te sluiten. Op de manier heb je korte lijntjes met specialisten die precies weten hoe ze een incident moeten aanpakken.
Advies
Er zijn veel verschillende verzekeringen, voorwaarden en clausules. Laat je daarom bijstaan door een onafhankelijk adviseur die je helpt bij het maken van de juiste keuzes. Bij Theo Grandia Assurantiën zijn we erg bewust van alle risico’s dat professioneel ondernemerschap met zich meebrengt. Het tijdig onderkennen van mogelijke knelpunten of toekomstige risico’s is daarbij een belangrijke factor.
Heb je vragen over zaken die in het bovengenoemde artikel benoemd zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via lisa@theograndia.nl, wij helpen je graag!
Lisa Grandia
Gecertificeerd Risk Management Consultant (GRMC)
Theo Grandia Assurantiën B.V.