Dag van de ondernemer

Combineren

ZZP en loondienst

Je hoort en leest er waarschijnlijk al wel wat vaker iets over. Zzp’ers in Nederland! En, misschien is het een stap waar je zelf ook wel eens over hebt gedacht. Daarom gaan we het vandaag eens hebben over de veiligste manier om te starten met freelancen, namelijk: De combinatie zzp en loondienst. Wist je trouwens dat 1 op de 5 zzp’ers voor deze combi kiest? Ontdek waarom!

Afwisseling
Zelfstandig ondernemen kan voor meer afwisseling zorgen in je werkzaamheden. Vooral als je besluit dit naast loondienst te doen. Zo zien wij vaak zzp’ers die actief zijn voor 2 of 3 dagen in het onderwijs en in een compleet andere branche in loondienst werken. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zowel zzp als loondienst in het onderwijs te werken. Dan kun je zorgen voor afwisseling door bijvoorbeeld op 2 verschillende scholen aan de slag te gaan of, als je meerdere expertises hebt, 2 verschillende groepen of lessen. Jij kan daar zelf vorm aan geven!

Als wij onze eigen onderwijsprofessionals vragen wat ze het mooiste vinden aan zelfstandig ondernemen staat afwisseling vaak bovenaan! Je werkleven wordt een stuk dynamischer en je krijgt meer vrijheid rondom de invulling.

Veilig proeven
Door te beginnen met zzp-en naast loondienst krijg je de mogelijkheid om eerst eens te kijken of zzp’en bij je past. Zo heb je zeker een inkomen vanuit je loondienst en hoef je niet gelijk alleen afhankelijk te zijn van de inkomens uit zzp. Ook kun je alvast rekening gaan houden met de zakelijke aspecten van zelfstandig ondernemen. Bijvoorbeeld: (inkomens)belasting, facturatie, boekhouding, verzekeringen en pensioensopbouw. Starten met de combinatie zzp en loondienst geeft misschien wat minder druk maar maakt de genoemde zaken niet minder relevant om in te duiken.

Financieel zeker(der)
Doordat je niet gelijk in het diepste freelance zwembad springt krijg je financiële zekerheid terug. Dat is natuurlijk een voordeel van loondienst. Zo kun je 24 uur in loondienst blijven en beginnen met 8 of 16 uur op zzp-basis. Daardoor behoud je een stukje zekerheid van standaard inkomen. Deze verdeling bepalen is iets persoonlijks.

Let dus goed op wat jouw situatie nodig heeft aan inkomen. Bereken dus van tevoren wat je nodig hebt om rond te komen en bedenk ook dat je misschien niet gelijk een passende droomopdracht krijgt.

Zelf ondernemen
Zelf ondernemen geeft vaak een krachtig gevoel! Jij bent namelijk echt eigen baas en kunt grotendeels zelf invulling geven aan jouw werkleven. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid, eigen verantwoordelijkheid en vrijheid.

Dus waarom niet eens rustig bekijken of zzp’en ook echt bij jou past? Juist als je dat niet zeker weet of jij dit leuk vindt is de combinatie een prachtige manier om dat zeker te weten te komen.

Wat lijkt jou het leukst aan zelfstandig ondernemen in het onderwijs?

Meer weten over starten als zzp’er? Download onze startgids. Daar staan alle stappen in om te starten als zzp’er!

9
×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×