Door: David Ackermans

Flexibiliteit en vrijheid zijn niet bepaald termen die je in het onderwijs veel hoort. Je zit vaak voor lange tijd vast aan één school of bestuur en raakt vooral bekend met de manier van werken die bij dat bestuur of die school hoort. Wanneer je graag je horizon wil verbreden en je verder wil ontwikkelen als onderwijsprofessional, is zzp’en in het onderwijs misschien iets voor jou. Als zzp’er behoren flexibiliteit en vrijheid meer tot de mogelijkheden. Je kan aan de slag op verschillende scholen, bouwt een netwerk op en ontdekt waar jouw specialisme ligt. Zzp’er worden klinkt als een hele uitdaging. In deze blogreeks laten we zien hoe je toch relatief gemakkelijk de stap kan maken naar het zzp’en in het onderwijs. Zonder dat het je veel tijd en energie hoeft te kosten.

starten als zzp'er in het onderwijs

Stappenplan vóór jouw start

We trappen af met een lijstje van zaken die je moet regelen vóór je daadwerkelijk jezelf zzp-leerkracht mag noemen. In de volgende blogs gaan we dieper in op zaken die komen kijken als je je brood gaat verdienen als zzp’er in het onderwijs.

Oriënteren of zzp’en bij jou past

Zzp’en in het onderwijs biedt veel voordelen en mogelijkheden: afwisseling in opdrachten, veel vrijheid, meer flexibiliteit en meer ontwikkeling. Echter, er komt ook het een en ander bij kijken als je gaat ondernemen. Acquisitie, administratie, boekhouding, enzovoort. Niet te vergeten dat je niet wordt doorbetaald als je lekker geniet van een welverdiende vakantie. Het is daarom erg belangrijk om goed bij deze voor- én nadelen stil te staan en je af te vragen of zzp’en iets voor jou is.

Bedrijfsnaam en inschrijven Kamer van Koophandel

Je bent eruit: je gaat aan de slag als zzp’er. Goed bezig! Al nagedacht over een bedrijfsnaam? Nu is het moment dat te doen. Tip: maak het jezelf niet te moeilijk. Met je bedrijfsnaam onder de arm maak je een afspraak bij de Kamer van Koophandel om je in te schrijven. Dit kost je eenmalig €51,- en een bezoek aan het kantoor. Zij helpen je op weg met de zaken die er verder geregeld moeten worden, zoals de registratie van je onderneming bij de Belastingdienst.

Uurtarief en zakelijk rekeningnummer

Nu je een geregistreerd ondernemer bent, is het tijd om je uurtarief te bepalen. Je wist wat je waard was toen je nog in loondienst werkte. Maar alle voordelen van werken voor een werkgever, zoals pensioen, verzekeringen, vakantiegeld en -uren, vallen nu weg. Daarnaast is er ook het risico dat je even geen opdracht hebt. Deze lasten en risico’s moet je dus verrekenen in je uurtarief. De Kamer van Koophandel heeft een handige rekentool die je kunt gebruiken ter indicatie van het uurtarief dat je minimaal moet rekenen. Naast bovengenoemde zaken zijn ook de duur en moeilijkheidsgraad van de opdracht, ervaring, opleiding en de regio van invloed op je uurtarief. Binnen het primair onderwijs is, naar onze ervaring, het gebruikelijk een uurtarief tussen de €55,- en €65,- vrijgesteld van btw te hanteren. Reken eens uit of je daarmee uit komt. Uiteraard kunnen wij je hier ook bij helpen. Voor het voortgezet onderwijs is het afhankelijk van meer factoren. Het tarief is hier daarom niet in een bepaalde range uit te drukken, maar is altijd maatwerk. Vergeet niet een zakelijk rekeningnummer af te sluiten om je gewerkte uren op te laten uit betalen. Dit is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Veel banken hebben interessante voordelen voor startende ondernemers.

Acquisitie

Om omzet te genereren heb je opdrachten nodig. Tijd voor acquisitie dus. Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden wat voor soort opdracht jij graag zou willen doen en op wat voor type school. Met de huidige tekorten heb je die vrijheid. Misschien wil je wel iets heel anders dan je gewend bent. Leg contact met scholen die aansluiten op jouw wensen, stel je voor als onderwijsprofessional en bied je diensten aan. Tip: ga bij je eerste opdracht voor één die dicht bij jou ligt en waar je goed in bent. Er komen als startende zzp’er al genoeg nieuwe zaken op je af.

Dit is misschien wel het lastigste van het hele zzp-schap. Jezelf ‘verkopen’ is niet voor iedereen weggelegd. Daarom kun je hier ook bureaus voor inschakelen. Deze bureaus hebben een netwerk binnen het onderwijs en kunnen heel gericht voor jou zoeken naar een ideale opdracht. Zo heb je altijd een opdracht die aansluit bij jouw wensen, zonder dat het jezelf veel tijd en moeite heeft gekost. Houd er rekening mee dat sommige partijen kosten rekenen voor het bemiddelen in jouw opdrachten.

Overeenkomsten en VOG

Je hebt een school gevonden met een opdracht die goed aansluit op jouw wensen en expertise en jullie zijn het eens over de voorwaarden van de opdracht. Dan is het tijd om een overeenkomst op te stellen. Het is namelijk belangrijk dat de afspraken voor alle partijen duidelijk zijn en schriftelijk worden bevestigd. Daarnaast is het van belang dat je je goed aan de regels van de Belastingdienst houdt. Voor houvast kun je werken met een, door de Belastingdienst goedgekeurde, modelovereenkomst.

Daarnaast ben je als onderwijsprofessional wettelijk verplicht in het bezit te zijn van een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van jouw functie. Een VOG is een momentopname en daarom 6 maanden geldig, deze moet je daarom bij elke nieuwe opdracht opnieuw aanvragen. In overleg met de school kun je afspraken maken over het vergoeden van de kosten van de VOG.

Tot slot…

Zodra je alle bovenstaande zaken hebt geregeld, kun je beginnen met je opdracht. Maar… vergeet niet dat er ook nog zaken als administratie, boekhouding en verzekeringen komen kijken bij het werken als zzp’er in het onderwijs. Waarbij het aan te raden is dit zo snel mogelijk, al dan niet voor je start, te regelen. In ons volgende blog gaan we hier verder op in. Heb je daar nu al vragen over, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een (digitaal) kopje koffie bespreken we graag de mogelijkheden hoe wij je hierbij kunnen helpen. Behalve je inschrijving bij de Kamer van Koophandel dan. Je zal toch echt zélf dat kantoor moeten binnenlopen. En weer uit, maar dan met de inschrijving van je eigen bedrijf onder de arm.

Over David Ackermans

David is medeoprichter van Edulance en houdt zich met name bezig met HR- en financieel gerelateerde zaken.