Schooljaar 24/25
Zzp’er bereid je voor op de opdrachtbespreking!
De opdrachtbespreking is het moment waarop jij als zzp’er met de opdrachtgever om tafel gaat om te praten over de onderwijsopdracht die er ligt. Benieuwd wat je kunt verwachten van zo’n gesprek, wat je bespreekt en hoe je het opvolgt? We zetten het voor je op een rijtje.
Geen sollicitatiegesprek
Onthoud dat een opdrachtbespreking niet hetzelfde is als een sollicitatiegesprek. Hier draait het om het actief stellen van vragen. Jij bent degene die verantwoordelijk is om erachter te komen wat de opdracht precies inhoudt. Dus wees niet bang om nieuwsgierig te zijn. Het gaat erom dat je een goed beeld krijgt van wat er van je wordt verwacht.
Inhoud opdracht
Kom erachter wat de inhoud van de opdracht precies is. En daar zijn een aantal handige vragen voor, zoals: Wil de school dat ik een klas draai, of werken we toe naar een specifiek doel? Ben ik als zzp’er volledig verantwoordelijk voor dit doel, of word ik ondersteund door andere professionals? Hoe zullen we tussentijds evalueren, en wanneer beschouwen we de opdracht als geslaagd? Het beantwoorden van deze vragen helpt niet alleen bij het verduidelijken van jouw rol als zzp’er, maar ook bij het stellen van realistische verwachtingen tijdens de opdrachtbespreking en het succesvol uitvoeren van de opdracht.
Samenwerkingsafspraken
En dan zijn er nog andere zaken: Welke groep ga ik precies begeleiden? Word ik verwacht om deel te nemen aan studiedagen? Zal ik aanwezig zijn tijdens gesprekken over de schoolontwikkeling? En niet te vergeten, wat kan er worden gefactureerd voor mijn diensten? Zorg dat je al deze details na afloop duidelijk op papier zet, waar zowel jij als de school uiteindelijk hun handtekening onder zetten. Wist je trouwens dat Edulance in haar modelovereenkomst een vrij veld heeft toegevoegd, speciaal voor het noteren van deze samenwerkingsafspraken? De overeenkomst wordt eerst aan jou voorgelegd voor ondertekening en daarna aan de directeur, zodat alles volledig transparant en duidelijk is voor beide partijen.
Vakantie
Nog een laatste tip! Het zou zomaar kunnen zijn dat jij al een heerlijke reis hebt geboekt, of dat je een periode vrij wil zijn en dat je dus een aantal weken niet voor de klas kunt staan. Over het algemeen is het geen dealbreaker, wanneer je dit al in de opdrachtbespreking aangeeft. Maar als je dit pas later meldt, kan het zijn dat de school daar wat minder begripvol op reageert. Houd dat in gedachten!