nationale voorleesdagen

De verschillen tussen

Freelance vs. Midlance

Heb jij een ondernemend karakter? Dan is de kans groot dat je wel eens gehoord hebt van freelancen. Tegenwoordig is loondienst zeker niet meer de enige smaak die je kan krijgen. Sterker nog, er is een steeds grotere drang naar het vormen van een eigen manier die werkt voor de werk-privé balans. Midlance is een concept waar je misschien nog niet zo bekend mee bent. Daarbij is de zekerheid van een contract zoals in loondienst gecombineerd met de vrijheid van zzp’en. Wat zijn dan de verschillen, voordelen en nadelen tussen deze 2? Dat bespreken we hier!

Freelance | ZZP
Je werkt zelfstandig, meestal zonder vast dienstverband en vaak voor verschillende opdrachtgevers. Flexibiliteit staat centraal in zelfstandig ondernemen. Dat komt dan weer met vrijheid van bepalen welke opdracht je uitvoert, wanneer, tegen welk tarief en soms ook je eigen werktijden en taken.

Maar zzp’en brengt ook uitdagingen die je niet zou hebben in loondienst. Administratie, facturatie, verzekeringen en belastingen? Dat hoort ook bij jouw “functie” als zzp’er. En dan moet je ook zelf netwerken om opdrachten te regelen.

Midlance
Midlance wint steeds meer terrein in de werkwereld. Het combineert namelijk eigenschappen van freelancen en loondienst. In de vorm van Midlancen ben je vaak verzekerd van een standaard inkomen, worden opdrachten voor je geregeld en valt een groot deel van de administratie weg. Bovendien heb je vaak werk voor een ietwat langere periode bij dezelfde opdrachtgever.Net wat meer stabiliteit en vastigheid dus!

Maar daar tegenover staat wel wat minder flexibiliteit en daarnaast lever je een deel van je “tarief/salaris” terug in voor de voordelen die het met zich meebrengt. Tijdelijk geen opdracht? Dan is het basissalaris waarop je terug valt vaak wel echt een basis.

Wat past bij jou?
De keuze tussen zzp en midlance hangt af van verschillende factoren, uiteraard ook erg persoonlijke. Maar om het samen te vatten:

Als je op zoek bent naar maximale vrijheid en flexibiliteit, en bereid bent om de bijbehorende risico’s te dragen, dan is zzp waarschijnlijk de beste optie voor jou.

Zoek je net wat meer balans tussen vrijheid maar ook stabiliteit, en langdurige samenwerkingen zijn wat jou betreft ook prima? Dan is Midlance misschien de uitkomst.

Maak je eigen keuze!
Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen voordat je een beslissing neemt. Praat met andere zelfstandig ondernemers, raadpleeg een financieel adviseur en overweeg je eigen professionele doelen en waarden. Of je nu kiest voor ZZP of Midlance, beide bieden unieke kansen en uitdagingen.