nationale voorleesdagen

Werken via Edulance

Zzp’en in het onderwijs: Salaris of factuur?

Soms worden de termen salaris en factuur door zzp’ers die via Edulance werken door elkaar gebruikt. Dat is begrijpelijk, want als je als zzp’er via Edulance werkt, ontvang je elke 14 dagen een betaling van ons. Dit lijkt op het regelmatige inkomen dat je krijgt in loondienst, maar het is belangrijk om te onthouden dat salaris en facturatie toch verschillende concepten zijn. Laten we eens kijken naar wat de verschillen zijn.

Zelf kosten dragen
Je salaris is helemaal voor jou, dat klopt. Maar als zzp’er via Edulance is een factuur niet hetzelfde. Hier komen namelijk nog kosten bij kijken die normaal gesproken door een werkgever worden gedekt. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen. En wat dacht je van zaken als vakantiegeld en pensioen? De kosten hiervoor neem je mee in je uurtarief en voor vakantiegeld en pensioenpotje zul je zelf moeten sparen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je financiële planning.

Periodiek betaald
Als zzp’er in het onderwijs heb je geen inkomsten wanneer je niet werkt, zelfs niet tijdens bijzondere periodes zoals schoolvakanties. Wist je dat scholen gemiddeld 12-14 weken per jaar vakantie hebben? Dat betekent dat je in feite alleen gedurende 39-41 weken per jaar kunt werken. Het geld dat je tijdens deze werkweken verdient, moet je vervolgens over twaalf maanden verspreiden, zodat je het hele jaar door een inkomen hebt.

zzp'er in het onderwijs: Salaris of factuur?

Eigen administratie
Wie dacht dat het allemaal klaar was na het bekijken van zijn bankrekening, heeft het mis. Als ondernemer ben je namelijk verplicht om zowel je inkomen als je kosten te registreren. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het is ook ontzettend handig om financieel overzicht te houden. Gelukkig kun je jouw eigen administratie gemakkelijk opzetten met behulp van een online boekhoudprogramma.

Belasting betalen

Anders dan bij een loondienstverband, is er over jouw gewerkte uren nog geen belasting betaald. Het is slim om een deel van je inkomen opzij te zetten voor de inkomstenbelastingen. Die jaarlijkse klus tussen 1 maart en 1 mei, weet je wel?

Over het algemeen zijn zzp’ers in het onderwijs vrijgesteld van btw. Het kan anders zijn als je bijvoorbeeld adviesdiensten verleent. Om er zeker van te zijn of jouw specifieke diensten onder de btw-vrijstelling vallen, kun je contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je adviseren en eventuele vragen beantwoorden.

Wil je de vrijheid van zelfstandig ondernemen met het gemak van loondienst en een basissalaris? Check dan EduMidlance!