regelen zzp onderwijs

Wat moet ik regelen als 

Ik wil starten met zzp’en in het onderwijs? 

Zeg eens eerlijk, weet jij eigenlijk wel wat er allemaal bij komt kijken? Nou, laten we je eens bijpraten. Net als bij elke baan zijn er leuke en minder leuke aspecten, maar starten als zelfstandige in het onderwijs is eigenlijk gewoon ontzettend leuk. We nemen je graag mee door de eerste stappen die je moet zetten als je als zzp’er aan de slag wilt in het onderwijs.

Kies een bedrijfsnaam

Stel je voor, binnenkort ga je jouw diensten lanceren. Maar voordat je dat doet, is er die belangrijke vraag: onder welke naam ga je dat doen? Het kiezen van een bedrijfsnaam is zo’n heerlijk proces waar je dagen, misschien zelfs weken, over kunt brainstormen. Een leuke tip is om een ‘spin’ te maken met allerlei woorden die jou als ondernemer en jouw diensten omschrijven. Vanuit deze woordenlijst kun je soms verrassend creatieve combinaties maken.

En weet je wat ook vaak voorkomt? Ondernemers die simpelweg hun voor- en achternaam gebruiken. Dat is ook helemaal prima! Het is zelfs praktisch voor de vindbaarheid, bijvoorbeeld op platforms zoals LinkedIn.

Kies een rechtsvorm

Dacht je dat freelance en zzp rechtsvormen zijn? Dat is niet zo. We zien dat veel zzp’ers in het onderwijs kiezen voor een eenmanszaak. Het voordeel van een eenmanszaak is dat het makkelijk op te richten is, fiscaal voordelig is bij lage winst, maar het nadeel is dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Het is goed om te onderzoeken welke rechtsvormen er zijn, zodat je voor jezelf de juiste kunt kiezen. Kijk maar eens op Ondernemersplein.

Twijfel over zzp'en in het onderwijs?

Zet een administratie op
Als ondernemer heb je de plicht om een administratie op te zetten. Dit moet je minimaal 7 jaar bewaren. Heb je je administratie goed op orde? Dan kun je juiste beslissingen nemen voor je bedrijf. Je administratie is ook de basis voor je belastingaangifte. Houd dus goed je administratie bij. Er zijn online handige boekhoudprogramma’s voor zzp’ers die het heel makkelijk maken om je administratie te organiseren.

Voorwaarden opstellen
Als je diensten verleent aan een school vanuit jouw bedrijf, is het belangrijk om heldere voorwaarden vast te stellen. Je kunt onder andere denken aan afspraken over betalingsvoorwaarden, opzegtermijnen en aansprakelijkheden. Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt met een duidelijke overeenkomst. Hoewel je voorbeeldovereenkomsten online kunt vinden, passen die niet altijd bij jouw situatie. Daarom is het slim om juridisch advies te vragen, of je kunt Edulance om hulp vragen bij het opstellen van een overeenkomst. Dit is kosteloos als je een opdracht werkt via Edulance. Wij kunnen je ook verwijzen naar partijen die je kunnen helpen bij verzekeringen & pensioen.

Schrijf je in bij de KVK

Tadadam… Daar is het dan, de grote dag van de officiële lancering van jouw bedrijf! Ben je er klaar voor? Dan wordt het tijd om zaken concreet te maken. Maak online een afspraak voor jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Veel gegevens kun je alvast vooraf online invullen, maar de kers op de taart – jouw handtekening – zet je natuurlijk op kantoor!