Dag van de ondernemer

Edulance in 2024: 

Wat kunnen freelancers in het onderwijs verwachten? 

Zeg eens eerlijk. Hoe goed ben jij op de hoogte van ontwikkelingen in het ondernemerslandschap? Grote kans dat het niet jouw favoriete bezigheid is om je hierin te verdiepen. Dat begrijpen wij heel goed. Gelukkig zijn er bij Edulance genoeg trendwatchers aanwezig die de ontwikkelingen op de voet volgen. We kijken vooruit naar 2024 en delen de (voorlopig) belangrijkste ontwikkelingen met jou. Komt-ie!

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag
De zelfstandigenaftrek, misschien heb je er al eens van gehoord als je een eenmanszaak hebt, en dat geldt voor de meeste freelancers in het onderwijs. Je hebt recht op deze aftrek als je minstens 1225 uur per jaar in je eigen bedrijf werkt. Simpel gezegd betekent de zelfstandigenaftrek dat je als ondernemer een vast bedrag van je winst mag aftrekken. Dat is best handig, want daardoor hoef je minder belasting te betalen.

Maar, let op: in 2024 wordt deze aftrek verlaagd. Dit betekent dat je als freelancer meer belasting gaat betalen. In 2023 was de zelfstandigenaftrek nog 5030 euro, maar in 2024 daalt dit naar 3750 euro. En het ziet ernaar uit dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren nog verder zal dalen. Op het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel kun je hier meer over lezen.

De onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd
Begin je na de feestdagen met een nieuwe opdracht, of wordt je huidige opdracht verlengd, dan kun je in het nieuwe kalenderjaar de kosten voor woon-werkverkeer opvoeren naar 0,23 cent per kilometer. Werk je via Edulance? Dan wordt het nieuwe tarief automatisch bijgewerkt in je overeenkomst bij een nieuwe opdracht of verlenging vanaf 8 januari. Je kunt het nieuwe tarief terugvinden op je facturen. Easy dus!

Als freelancer, en dus als ondernemer voor de inkomstenbelasting, mag je het bedrag per kilometer aftrekken van jouw winst. Wil je meer weten over onbelaste reiskostenvergoeding? Check dan het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

Makkelijk en snel een VOG aanvragen
Een VOG, ook wel een verklaring van goed gedrag, is nodig voordat je aan een opdracht in het onderwijs kunt beginnen. Het was best een gedoe om zo’n VOG aan te vragen, omdat het via je opdrachtgever of een commercieel bureau moest verlopen. Wij kunnen nu makkelijk en snel een VOG voor je aanvragen. Dit moet je dan wel zelf betalen. De kosten voor zo’n aanvraag zijn €33,85. Binnen een week krijg je de verklaring thuisgestuurd. Neem ‘m mee naar de opdrachtbespreking op school, samen met je ID, en deel een kopie met Edulance. Houd er rekening mee dat wij alleen een VOG voor je kunnen aanvragen als je een opdracht via Edulance doet.

Tip: Wil je zelf een VOG aanvragen om als freelancer in het onderwijs te kunnen starten? Let er dan op dat je het juiste screeningsprofiel kiest. Je hebt het specifieke screeningsprofiel onderwijs nodig met het nummer 60.

dag van de ondernemer

Ons nieuwe label: Duurzaam freelance onderwijs
Met het oog op toekomstgericht ondernemen, het beperken van risico’s voor zzp’ers en het behoud van goed onderwijs hebben wij ons verder ontwikkeld. Want, zoals we hebben gehoord van kandidaten, kunnen zich situaties voordoen die het werk soms onzeker maken. En dat is zowel onprettig voor zzp’ers als voor onderwijsinstellingen. Daarom namen we in 2023 een prominentere rol aan als partner. We zorgden ervoor dat zaken goed werden geregeld, waren een vangnet, creëerden bewustwording over wat het betekent om zzp’er in het onderwijs te zijn, en boden handvatten om het werk goed te organiseren. Zo lanceerden we onder andere onze eigen facturatietool, zorgden we ervoor dat freelancers altijd binnen 14 dagen werden uitbetaald, en ontdekten we nog meer mogelijkheden, waarmee we in 2024 aan de slag gaan. We blijven ons inzetten!

Verzekeringen
Oh, en hier is nog een leuke extra: Bij Edulance ben je als freelancer in het onderwijs kosteloos verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid. Ja, die verzekering die best handig is als jij per ongeluk een kopje koffie over iemand z’n laptop gooit of met een watervaste stift op een whiteboard tekent. Edulance betaalt de premie van kandidaten die een opdracht via ons uitvoeren. Lees er meer over in ons blog dat speciaal gaat over verzekeringen.

Hoe kunnen we je helpen in het nieuwe jaar?
Wij bieden dus graag handvatten om het werk goed te organiseren! Maar daarvoor hebben we ook jouw input nodig. Hoe kunnen we je helpen in het nieuwe jaar? Vul de enquête in, zodat wij nieuwe diensten kunnen blijven ontwikkelen. Het kost slechts 5 minuten van je tijd.

Ondernemersplein Kamer van Koophandel (2023). “Zelfstandigenaftrek verder omlaag.” Geraadpleegd op 18 december 2023 van Zelfstandigenaftrek verder omlaag | Ondernemersplein (kvk.nl)

Ondernemersplein Kamer van Koophandel (2023). “Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt.” Geraadpleegd op 18 december 2023 van Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt | Ondernemersplein (kvk.nl)

Justis (2023). “Screeningsprofielen VOG NP”. Geraadpleegd op 18 december 2023 van Screeningsprofielen VOG NP | Justis

×

Hallo!

Stuur gelijk een berichtje of mail ons op info@edulance.nl

×